wilderij

Bosbaden

Het is algemeen bekend dat de natuur een rustgevende werking heeft op je lichaam en stress reduceert. In Japan hebben ze hier een speciale benaming voor: shinrin-yoku, ofwel: bosbaden.


Naar jaarlijkse traditie werden we geconfronteerd met het feit dat het onderhoud van de grote tuin gelegen op overleie te Kortrijk steeds weer een uitdaging bleek. Tot we ons bedachten dat dit geen terging hoefde te zijn.

Tegen het jaar 2050 zal twee derden van de wereldbevolking in steden wonen en dus wordt het hoog tijd om de nog beschikbare gronden zoveel mogelijk op een natuurlijke en duurzame manier in te vullen.

De roep om niet langer onze tuinen vol te stouwen met sierstruiken en sierbomen, een punt te zetten achter het met gif besproeien van ons kort gemaaide gazons of betonneren van de nog schaarse grond komt voortaan niet enkel meer uit de mond van hen die men vroeger als groene jongens en meisjes omschreef.

Duurzaam denken is geen luxe maar een noodzaak, en ook de stadsmens kan niet zonder zuivere lucht en rust in een natuurlijkere omgeving. De uitdaging was dus een onderhoudsvriendelijke tuin waar bewoners zich thuis voelen en waar de onmisbare vogels en insecten graag langs komen en verblijven.

Gedurende ettelijke maanden werkten enkele bewoners met de begeleiding samen om de verwilderde tuin op te ruimen en in het voorjaar van 2019 werd een diversiteit aan planten en bloemen geplaatst.

 

Dit werd mogelijk gemaakt door een gulle gift en de samenwerking met vzw Mier die gespecialiseerd is in permacultuur. De eerste planten bloeien inmiddels weelderig en hier en daar staan er ook tomatenplanten, pompoenen en dergelijke. De bedoeling is dat we steeds plaats houden om biologische groenten te kweken, maar als er geen kandidaat tuinders zijn willen we nog steeds een gezellige tuin. In het najaar van 2019 hopen we nog enkele fruitbomen aan te planten in het kippenhok/bos.

Wil je meer weten over dit project of meewerken aan een verdere vergroening van de Bolster wees welkom: begeleid.wonen@debolsterkortrijk.be of bel naar het nummer 056/37.33.46

jobs & stage

vacatures

Interesse voor de zorgsector? Solliciteer bij De Bolster. Wij zijn steeds op zoek naar gemotiveerde medewerkers (m/v). Wie weet wordt u wel onze nieuwe collega!

lees meer
 

Jobs & stage

vacatures

Interesse voor de zorgsector? Solliciteer bij De Bolster. Wij zijn steeds op zoek naar gemotiveerde medewerkers (m/v). Wie weet wordt u wel onze nieuwe collega!

lees meer